Seest-katastrofen

Seest 1 - ScanpixBax Lindhardt hjemmeside

Hvor var du den 3. november 2004?


I år er det 10 år siden fyrværkeri-katastrofen i Seest lammede en hel bydel og optog koldingenserne - og de fleste kan huske, hvor de var, og hvad de lavede den dag. Derfor efterlyser vi nu fotos, historier og genstande fra katastrofen. Læs her hvordan du kan bidrage til en ny udstilling og bogudgivelse.

Den 3. november 2014 er det 10 år siden fyrværkeri-ulykken i Seest. Men selv om der er gået et årti, sidder katastrofen stadig fast i mange koldingensere; ikke kun hos dem, som på tragisk vis blev direkte berørt, da fyrværkeri-fabrikken eksploderede, men også mange af dem, der blot fulgte med fra sidelinjen og fornemmede den utryghed, der bredte sig i byen på selve dagen og i tiden efter.

Katastrofen i Seest er med andre ord blevet en del af Koldings moderne, kollektive historie – og det markerer vi nu med en udstilling på Koldinghus og en bogudgivelse i et samarbejde mellem Koldinghus, Kolding Stadsarkiv, forlaget Gyldendal og forfatter Ole Sønnichsen. Udstillingen åbner fredag den 24. oktober, hvor bogen også udkommer.

Vi vil gerne have din historie og dine billeder. Du kan aflevere dem direkte via dette link, hvor du også kan bede om at blive kontaktet af Ole Sønnichsen for at blive interviewet om dine oplevelser:

Men du kan også møde op og aflevere direkte til os. Det sker på følgende dage:

  • Søndag den 27. april kl. 11-15 ved sognehuset i Seest
  • Lørdag den 10. maj kl. 11-15 ved sognehuset i Seest
  • Lørdag den 24. maj kl. 10-17 på Koldinghus
  • Fredag den 30. maj 10-16 på Kolding Stadsarkiv i Nicolai-komplekset i forbindelse med Maj-markedet

De dage sidder vi klar til at høre din historie og modtage de billeder og effekter, du har fra katastrofen. Du er velkommen til at have nogle stikord klar med historien om dine oplevelser, men du kan også bare møde op og blive interviewet af Ole Sønnichsen.

Det, vi leder efter, er:

Fotos
Vi vil gerne have så mange forskellige fotos og filmoptagelser fra dagene omkring katastrofen som muligt, billeder der viser forskellige situationer og oplevelser med katastrofen. Vi kan både modtage digitale billeder og papirbilleder (eller andre medietyper) – og hvis du ikke vil af med originalerne tager vi kopier.
Du skal være opmærksom på, at du med afleveringen af dine billeder eller filmoptagelser giver tilladelse til, at de kan blive brugt i bogen, på udstillingen og senere vil blive bevaret hos Kolding Stadsarkiv og dermed også giver tilladelse til, at de bruges i arkivets formidlingsaktiviteter i fremtiden.

Historier
Hvordan oplevede du katastrofen? Hvor var du? Havde du en særlig oplevelse? Er der en bestemt situation, du husker? Så vil vi gerne høre din historie. Du kan skrive nogle stikord og uploade dem via linket eller aflevere dem på en af de dage, hvor vi sidder klar. Men du kan også bare møde op og blive interviewet.
Du skal være opmærksom på, at når du afleverer din historie eller lader dig interviewe, så kan materialet blive brugt i bogen og på udstillingen. Du vil dog få teksten til godkendelse, inden den bliver trykt.

Genstande
Har du en ting, der stammer fra katastrofen i Seest? En ting, der har en særlig historie og betydning for dig? Så tag et billede af den og send den til os via linket eller tag det med på en af afleveringsdagene. Så kigger vi på det og vurderer, om vi gerne vil låne genstanden til udstillingen på Koldinghus.

Dokumenter
Har du dokumenter, der dokumenterer forskellige forhold i forbindelse med Seest-katastrofen. Det kan være forsikringspapirer, dagbogsoptegnelser og lignende, så er vi også interesseret.

Både fotos, film, historier eller øvrige dokumenter vil efterfølgende blive opbevaret på Kolding Stadsarkiv, så kommende generationer kan dykke ned i historien. Genstande, der bliver brugt på udstillingen, vil blive afleveret efter brug.

Søg i arkivet
Gå til Arkiv.dk her
KoldingWiki

Her finder du Stadsarkivets digitale historiske opslagsværk. På KoldingWiki har alle borgere mulighed for at deltage og være medskrivere af historien på samme måde som på den "store" Wikipedia. Formålet med wiki'en er at understøtte lokal forankring og medejerskab omkring historien, så vi i fællesskab kan skabe en aktiv historiebevidsthed. Brug KoldingWikien og vær med til at sætte alle hjørner i Kolding på det historiske landkort! 

Gå til KoldingWiki
Søg i arkivet
Periode:
KoldingWiki

Her finder du Stadsarkivets digitale historiske opslagsværk. På KoldingWiki har alle borgere mulighed for at deltage og være medskrivere af historien på samme måde som på den "store" Wikipedia. Formålet med wiki'en er at understøtte lokal forankring og medejerskab omkring historien, så vi i fællesskab kan skabe en aktiv historiebevidsthed. Brug KoldingWikien og vær med til at sætte alle hjørner i Kolding på det historiske landkort! 

Gå til KoldingWiki